CARACTERIZAREA PSIHOLOGICA A TEMPERAMENTULUI

 

Temperamentul coloreaza intreaga viata psihica a individului. El se manifesta in vorbire( repezita, sau calma, domoala), in afectivitate (influentand mai ales intensitatea si caracterul ei stenic sau astenic), in activitatea voluntara ( echilibrul proceselor nervoase faciliteaza continuitatea efortului voluntar, ritmicitatea actiunilor,  pe cand neechilibrul duce la o activitate neritmica, cu alternante intre incordare si destindere), in activitatea intelectuala ( influnteaza trecerea de la o idee la alta , ritmul elaborarii ideilor ), in sensibilitate( infuenteaza capacitatea de rezistenta la excitantii puternice, la situatiile critice), in celelalte componente ale personalitatii.

 

 Marele medic al Antichitatii, Hipocrate a stabilit cele patru tipuri de temperament : 1. Sangvinic

                          2. Flegmatic

                          3. Melancolic

                          4. Coleric

 

Cel sangvinic este un extravertit stabil – sociabil, vorbaret, saritor, hazliu, vivacitate, spirit de grup, aptitudini de conducere

Cel flegmatic este un introvertit stabil – pasiv , grijuliu, ingandurat, pasnic, controlat, demn de incredere , temperat, calm.

Cel melancolic este introvertit instabil – intristat, anxios, rigid, sobru, pesimist, rezervat, nesociabil, linistit.

Cel coleric este un extravertit instabil – reactiv, neastamparat, agresiv, excitabil, schimbator, impulsiv, optimist si activ.

 

                      In practica, tipurile temperamentale pure sunt rare. Cei mai multi dintre noi avem insusiri combinate de la mai multe tipuri, dar dominante sunt        cele ale unui anumit tip.